▼
tiistai 30. lokakuuta 2018
Getrag special - Vaihdekepin kunnostus
Vaihdekepin nuppi tuli sitten seuraavaksi työn alle. Niitä vähän googlettelin niin tarjontaa oli todella heikosti, ja huonokuntoisista pyydettiin ihan jäätäviä summia. Näissä vanhemmissa getrageissa tuo kaavio on ollut suorassa, eli 1 ja R on olleet suoraa alekkain, mutta jossain vaiheessa kaaviota tai ainakin sen kuvaa nupissa on muutettu niin, että R on hieman 1:sta sivussa vasemmalla. Noita vanhempia malleja ei ollut yhden ainuttakaan myynnissä.
Nuppihan on nahkaverhoiltu kokonaan ja on pussin kanssa yhtä puuta. Itse pussi on yhtä sauman repeämään lukuunottamatta yllättävänkin ehjä. Kansiosa on irrallinen, eli siis se missä on kaavio painettuna. Nahkaverhoilu oli omassa kulunut lähes kokonaan pois, ja kun sen raaputti lopunkin, paljastui alta muovinen kansi, joka oli yllättäen myöskin nahkamartioitu (kuvioitu) ja siinä oli myös kaavio painettuna. Itse epäilen että kaavio on kuumastanssattu kun nuppi on jo verhoiltu, joten sama kuvio on painunut myös muoviin.
Halusin kuitenkin nahkaverhoilun takaisin, joten pitäisi löytää sitten se kuvio siihen. Niinpä mallinsin 3D:nä kuvion tekemiseen työkalun, jolla se voidaan prässätä nahkaan tai keinonahkaan. Keinonahalle näitä on jo joskus kokeiltu hieman eri tarkoituksessa, ja siinä ainakin onnistui hyvin. Koska en ollut ihan varma miten tuo tulee onnistumaan, tein Plan B:nä samalla "Sportline" tyyppiset irtolätkät jotka voi liimata verhoillun nupin päälle. Molempia osia tein kaksi vaihtoehtoa, kun en ollut varma kumpiko versio tuo kaavio pitää olla. Selvitystyön perusteella kuitenkin vaikuttaa, että tuo suora versio on oikea tähän autoon.
3D tulostuksessa käytän iMaterialise nimistä frimaa ja mallinnustyökaluna käytän SolidWorksiä ja Rhinocerosta. Pussukun repeämän ompelin kuntoon, ja tarkoitus on värjätä nahka uudelleen, että se näyttää hyvältä.
Nuppiprojekti eteni viimein, kun 3D tulosteet tulivat. Tulosteet on melkoisesti halvempia tehdä jos pienet kappaleet on yhdistetty, kuten pienoismallien osat. Näin aloituskustanuksilta säästyy, kun on vain yksi aloitus ja monesti se hinta riittää pienten osien tekemiseen. Esimerkiksi nämä nuppia varten tehdyt 4-osaa maksoi Polyamidista tulostettuna, mustana ja kiillotettuna 15e. Samalla tilasin myös Hirchmannin sähköantenniin reloboksin kannen, jonka olin mallintanut jo aikaisemmin. Antenni ei liity tähän tenava projektiin, mutta on jemmassa mahdollisia tulevaisuuden laitteita varten.
Nuppien "irtolätkät" tein vaan siis varalta, jos painatus tuolla tulostetulla työkalulla ei onnistu. Ensimmäisenä kokeilin painaa kuvaa ohennettuun aitoon nahkaan, mutta lämpö ja puristusvoima eivät olleet riittävät, ja ohut nahka ei painunut kunnolla. Aidon nahan kanssa ohje on se, että työkalu kuumennetaan 150-asteiseksi, mutta kun tälläkertaa työkalu on muovia, ainut mahdollisuus on lämmittää nahkaa.
Seuraavaksi kokeilin ohentamattomaan aitoon nahkaan, ja tulos oli huomattavasti parempi. Tätä palaa ohensin jälkikäteen, ja kokeilin sillä verhoilla nupin kannen, mutta verhoiltaessa painatus palautui takaisin siinämäärin, ettei se enää näkynyt niin hyvin kuin olisin halunnut.
Tiedossa oli, että keinonahka toimii tässä tapauksessa varmemmin, koska se on pääosin muovia. Näin ollen pintaa voidaan lämmittää niin paljon, että se hieman sulaa, jolloin kylmökin työkalu tekee pysyvän jäljen. Aidon nahan kanssa metalli tuloste toimisi hyvin, tai jyrsitty työkalu, koska niitä voidaan lämmittään, hinta on kuitenkin hieman eri tasoa.
Keinonahkaan painatus onnistui hienosti, ja verhoilin kannen sillä.
Lopuksi kamat kasaan, ja värjäsin koko nuppi/pussi hässäkän uudelleen mustalla nahkamaalilla. Kuvissa väriaine on vielä hieman märkää, joten se kiiltää turhan paljon. Loppujen lopuksi ihan asiallinen tulos kustannuksiin nähden. Joskus voisi tehdä vielä työkalun metallissa jolloin pääsisi käyttämään aitoa nähkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti