torstai 21. syyskuuta 2017

Lorinser LO Kunnostus

Vanteiden lähtötilanne.
Ässän ollessa maalauksessa, oli aikaa tehdä pienempiä osakokonaisuuksia kuntoon. Yksi näistä pienemmistä, mutta erittäin tärkeistä ulkonäköön liittyvistä asioista oli auton vanteet. Koska Lorinserin leveähuuliset LO:t ovat melkoisen tyyriitä ja todella hankala löytää, haluttiin niiden kunnostus tehdä huolellisesti. Tämän vuoksi koko kunnostustoimenpide ulkoistettiin Sastamalassa majaa pitävän Rimfix Oy:n hoidettavaksi. Rimfix oli vakuuttanut osaamisellaan allekirjoittaneen jo aiempia projekteja katsellessa, joten luotto LO:iden kunnostuksen onnistumiseen oli kova.


Kanttarijäljet sorvattuna, ja puhdistettuna lasikuulapuhalluksella.
Vanteet vietiin juurikin siinä kunnossa Jukalle, kuin ne aikanaan meille tulivat samalta myyjältä kuin itse SE:kin. Vanteet olivat suht hyvässä kuosissa, mutta alkuperäinen lakka oli krakeloitunut kauttaaltaan ja olihan niitä kanttarijälkiäkin päässyt syntymään. Varastoinnin aikana vannenipun päältä tippunut vanne korjautettiin ennen kunnostusta L-Weldiltä ja sen pieni lommo oikaistiin.







Karkeamman hiontarakeen seasta löytyy lopulta vanne. Ensimmäinen hionta tasoittaa pinnan ja tekee siitä silkkisen kiiltävän.
 Vanteiden kunnostus aloitettiin lasikuulapuhaltamalla ne kauttaaltaan. Alkuperäinen maali oli melkoisen tiukassa, joten puhallus vei aikaa. Puhtaat vanteet käytettiin seuraavaksi sorvin kautta, ja kanttarijäljet sorvattiin pois.







Pohjiltaan valmiit vanteet kiinnitettiin seuravaksi tärykiillotuskoneeseen, jossa rummussa oleva keraaminen rae yhdessä kiillotusnesteen kanssa hierovat pintaa tapauksesta riippuen muutamista kymmenistä minuuteista muutamiin tunteihin. Lorinsereiden kanssa käytettiin ensin karkeampaa keraamista hiontakiveä ja vielä uudelleen hierottiin hienommalla rakeella.






Lorinserin materiaalista johtuen alumiinin ominaisväri on hieman tummempi, kuin huippulaadukkasissa alumiiniseoksissa, ja kiillottumisominaisuudet ovat hieman heikommat Jukan mukaan. Vaikka maestro ei itse aivan sataprosenttisen tyytyväinen ollutkaan lopputulokseen, tuli vanteista meidän mielestämme aivan jumalaisen komeat!






Kiillotetut vanteet käsiteltiin vielä alumiinin pinnoitteella, hapettumisen estämiseksi. Nyt kun vielä muistaa vahailla pyöriä riittävän usein, pysyy upea kiilto harrastekäytössä pitkään.


Kiitokset Rimfix Oy /Jukka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti