maanantai 2. syyskuuta 2024

A124 Museointi

 7-Viikon työleiri alkoi olla takana, ja avo valmiina museoitavaksi. Huoltohommia ja pientä viimeistelyä oli vielä työnalla, mutta varsinaista käyttöönottoa se ei enää haittaisi. Aurinko paistaa, katto alas, ja kuvia!







MR tarkastus hoitui ongelmitta, ja paperit saapuivat postissa toukokuun viimeisellä viikolla. Samantien kävin näyttämässä auton vielä insillä, joten avo saatiin MR kilpiin vielä sopivasti toukokuun loppuun mennessä.










Sopivan nopea projekti kesälle 2024, ja autosta tuli tekijän mielestä melkoisen hieno. Tällä oli suorastaan nautinto aloittaa kesä.



A124 Konepellin äänieriste ja kasauksen viimeistely

Viimeisiä pieniä juttuja ennen valmistumista oli vielä mm. konepellin äänieristeen asennus. Uusi eriste tuli suoraan maahantuojalta, sillä sitä ei ole kangaspäällysteisenä muualta saatavana. Uudet eristeet on tätä nykyä aina "turbodiesel" mallisia, eli niissä on alumiininen lämpösuoja valmiina. Tälläistähän ei ole turbottomissa autoissa koskaan ollut, joten mitin mitä sille voisi tehdä. Olikin yllätys, että folion pala oli vain hentoisesti prässätty paikalleen reunoista, ja lisänä oli pari pätkää 2-puoli teippiä. Folio lähti siis ihan ilman mitään työkaluja varovasti vetämällä irti, samoin kuin teipit. Pidän itse foliotonta versiota huomattavasti siistimpänä tällaiseen kohteeseen.

Asennus taas kerran perinteiseen tapaan. Peltihän oli puhdas jo valmiiksi, koska se oli maalattu keväällä. Niinpä telalla sekä peltiin ja pehmusteeseen kontaktiliima, ja molempiin merkit maalarinteipillä missä on keskikohta. Kahteen pekkaan asennus keskelle ja silitellään paikalleen, hyvin yksinkertaista ja pysyy.



Samalla moottoritila pestiin vielä viimeisten kerran ja maalailtiin pieniä paikkoja sinne tänne. Pakosarjat on pinnoitettu Por15:lla. Venttiilikoppa on sen sijaan alkuperäisessä värissään, mikä on osaltaan ihme.


A124 Myllytys ja pinnoitus


Avon Almandinrot maalihan ei lopulta ollut pahimmasta päästä, mutta kyllä siihenkin oli aikojen saatossa osunut naarmu jos toinenkin. Samoin keväällä tehdyt paikkamaalaukset vaativat huomiota, joten oli aika tehdä täydellinen kiillotus.

Työ alkoi tässäkin tapauksessa paikattujen alueiden vesihionnalla. Aloitan yleensä hionnan 1200 karkeudella, koska liian hienolla paperilla ei vaan hommasta tule mitään. 1500 paperin jälkeen voi jo hyvin aloittaa kiillotuksen, mutta eipä siitä haittaa ole jos jaksaa pyyhkäistä pinnan vielä 2000 tai jopa 2500 karkeuteen asti.

Tahnana tälläkertaa hyvin leikkaava, mutta todella helppo Gyeon Compound + Redefined. Tätä mömmöä voi kyllä suositella. Se leikkaa todella hyvin, mutta samalla myös viimeistelee hämmästyttävän hyvin. Compound+ yhdistettynä Tokyan S-wool laikkaan menee jo taikatempusta, sillä niin näppärästi lähtee syvempikin naarmu, ettei uskoisi. Perinteiseen tapaan kävin auton ensin läpi Rotaryllä, vaikka aiemmin mainittu combo on sen verran hyvä epäkeskolla, ettei se sitä edes vaatisi. 2-stepistä eteenpäin jatkoin sitten epäkeskolla kovalla vaahtiksella ja aineena Turtlen T10. 3-step meni medium vaahdolla ja T20 ja viimeistely soft vaahdolla ja T40.



Uusi 300CE-24 merkki oli odottanut lipastossa vuodesta 2018 lähtien, vihdoin se pääsi paikalleen.

Pinnoitteena halusin käyttää tähän hyväksi todettua Gtechniq Crystal Serum Lightia ja sen päälle Exo V4. Lopputuloksesta tuli varsin asiallinen, ottaen huomioon kuinka nuhjuinen pinta alunperin oli. Tuoreella satiinipinnalla olevat muovit korostavat korin kiiltoa entisestään. Alle saatiin vihdoin myös aidot Monoblockit, jotka aiemmin palvelivat 300D:n alla.




A124 Webaston kellon reikä - eikä


Avossa oli hieman erikoisesti asennettu Webasto jälkiasenteisena. Lähtökohtaisesti avo jossa on polttonainelisälämmitin on jo hieman erikoista. Kantakortissahan tätä viritelmää ei ole, joten kyse ei ollut tehdasoptiosta. Sen sijaan vanhalle Ebersprächerin kellokytkimelle oli oikein asianmukaisesti jyrsitty kolo puupaneliin. Ellei sitten jopa ostettu vartavasten aivan uutta panelia kyseisellä reijityksellä varaosana. Oli miten oli, nyt puupanelissa ammotti valtava reikä, jolle pitäisi tehdä jotain.

Heti kärkeen ajattelin vain hankkivani uuden panelin ilman koko aukkoa, ja niitä olisi ollut jopa ihan rahalla ostettavissa, mutta sitten mieleeni pälkähti ajatus. 124:ssa on aina ollut hieman hankala pitää puhelinta, se kun ei ole ollut silloisten suunnittelijoiden huolenaihe. Nykyautoissa on kaikenmaailman poteroita ja koteloita mihin luurin voi tiputtaa, mutta tässäpä ei. Mitäpä siis jos hyödyntäisi kyseisen reijän, ja tekisi siihen puhelintelineen.


Ei muutakuin mittaamaan ja pähkäilemään. Ja pian siitä saatiinkin aikaiseksi 3D malli. Designin puolesta yritin hakea mahdollisimman vanhanaikaista designia, sellaista mitä voisi olla 80-luvulla toteutettu. Niinpä kehys jäljittelee vanhaa eberin kelloa, ja puhelimen kolo on yksinkertainen ja selkeä. Halusin palikkaan jotain pientä extraa, joten tein 300CE-24 logon mallin, joka samalla istutettiin pieneen syvennykseensä.


3D malli jälleen kerran printattiin ja lopputulos oli niinkin hyvälaatuinen, etten tehnyt sille mitään pintakäsittelyä. Sen sijaan logon kävin läpi Molotowin Liquid chrome tussilla, että siitä saatiin "krominen".

Puhelin istuu koteloon napakasti ja riittävän syvälle. Siinä on myös näppärästi näkyvillä kappaleen tiedot, jos musiikkia kuuntelee Spotifysta. Beckerissähän ei ole mitään erityistä bluetooth tekniikkaa, vaan audio siirtyy luurista 4-Connectin ladattavan bluetooth C-kasetin kautta. Kaiken kaikkiaan varsin näppärä pikku lisävaruste, mikä on ollut ahkerassa käytössä kesän ajan.

A124 Sisustan kokoonpanoa ja sähköjen siistimistä

Sisustan ollessa värjätty, ja katon hydraulien ollessa kunnossa, oli aika laittaa palikoita takaisin paikalleen. Ennen asennusta pesin sisustan vielä verhoilujen alta, koska avossa pölyä pääsee herkemmin joka koloon. Puhtaat pinnat eristettiin STP:n äänieristysmatolla. Isompi homma olikin siivota autosta kaikki jälkiasennetut himmelit, joita oli hälytin kaukosäädöllä ja webasto. Ensimmäinen oli vielä toimiva, mutta kuinka kauan, en halunnut ottaa selvää. Tarvikehälyttimien ja miksei myös alkuperäisten lisävarusteiden ongelma on vanheneva elektroniikka, johon saa huonosti varaosia, ja se tietenkin hajoaa juuri silloin kun sitä vähiten odottaa. Tästä syystä Italialainen GT häly sai lähteä. Purin koko johtosarjan kaikkine bokseineen ensin näkyville, ja otin siitä kuvat. Sen jälkeen lähdin johto kerrallaan palauttamaan auton omaa johtosarjaa takaisin kuntoon. Onneksi montaakaan johtoa ei ollut katkaistu, lähinnä lukitukseen liittyviä kuskin jalkatilasta. Ne juotettiin uudelleen kasaan ja suojattiin kutistesukalla.

Ylimääräistä johtoa kojelaudan alla.

Ylimääräistä johtoa sulakerasiassa.

Tässävaiheessa näyttää vielä pahalta.

Webaston purkamiseen ei sähköjen osalta niin suurta riskiä kuulukaan, ainut johto mikä piti kytkeä oli puhaltimen päävirta, joka meni webaston releiden kautta. Pussillinen johtoja päätyi roskiin, jonka jälkeen olikin mukava testata mitä tapahtuu. Kaikeksi onneksi auto lähti normaalisti käyntiin ja toimi kuten pitää. Kävin kaikki sähkötoiminnot läpi, eikä missään ollut ongelmaa, kunnes kokeilin laittaa ovet lukkoon. Ovi kyllä lukittui kuskin ovesta, mutta vain kuskin ovi. Apukuskin ovesta sitten kaikki lukot toimivat kerralla molemmin päin. Kuskin oven ohjauksessa oli siis jokin ongelma. Jouduin purkamaan jo kertaalleen asennetut verhoillut ja tutkin ensin alipaineviat. Ne oli epätodennäköisiä jo lähtokohtaisesti, koska lukitus toimi toisesta ovesta. Sain kuitenkin pois suljettua mahdollisen vian kokeilemalla toista alipainekelloa. Vika oli siis sähköissä, joten jouduin avaamaan jo kertaallee korjatut johtosarjat, niistä ei vikaa löytynyt joten aloin googlata mikä mahtaisi olla ongelma. Löysin vanhan topicin Mersuforumilta, missä hieman vastaavan vian syyksi oli löytynyt alkuperäisen johtosarjan liitos apukuskin takajalkatilassa. Eipä muutakun penkkiä irti ja matto sivuun, että sain johtosarjan näkyville. alumiinirenkaalla niitattu johtonippu löytyikin alkuperäisen kutistesukan alta, ja kappas, siitä oli johto irti. Kuorin johdot uudelleen ja kiepautin yhteen, jonka jälkeen kävin kokeilemassa lukitusta: toimii! Hurraa. Juotin johdot tinalla kasaan ja laitoin uuden kutistesukan päälle ja paketoin takaisin paikalleen. Nyt sain viimein kasata koko sisustan.

Hapettunut alkuperäisliitos

Liitos korjattu ja sukitettu

Tässä vaiheessa päivitin vielä vanhat revenneet kaiuttimet uusiin tehdaspeksin kokoisiin 2-tie kaiuttimiin. Nyt siis myös musiikkipuoli oli kauttaaltaan kunnossa.

Päivitetyt takakaijuttimet alkuperäiskauluksissa.

Sisustaa kasatessa oli kyllä voittajafiilis, sillä sen päälle, että auto toimi nyt moitteettomast ja kaikki ylimääräinen härpäke oli poistettu, se myös näytti todella hyvältä. Uudelleen värjätyt penkit olivat uskomattoman hienot, koska satiinipintaisena koko sisusta näytti lähestulkoon uudelta. 

Äänieristys asennettu

Takapenkit asennettu

Konsolin asennusta

Etupenkkejä vaille

Näyttääpä asialliselta


Eikähän tällä kehtaa cruisailla.

Takaluukussa oli tuttu vika, ettei toinen rekisterikilven valo pala. Tämän ongelman kanssa painin jo edellisessä 320 coupessa, joten tiesin heti mikä ongelma on. Molemmat polttimot on tosiaan ehjät, ja molemmat pohjat toimii toisilla liittimillä, joten vika on johtosarjassa kannen saranan luona. Sieltä sitten löytyikin edellisien omistajien neljään kertaan kolvatut ja teipatut johdot, jotka katkoin pois ja uusin koko korjauksien kohdan uusilla piuhoilla, nyt ne saattavat jopa kestää. Ja korjaus luonnollisesti onnistui, koska rekkarivalot toimivat, ja vikavalo sammui mittarista.

Vanhoja korjauksia, joista oli jo osa katkennut uudelleen.

Piuhat korjattu ja kontti pesty.